Amsterdam Fairtrade Hoofdstad

Amsterdam Fairtrade Hoofdstad!

Amsterdam mag zich sinds 25 oktober 2014 net als Londen, Parijs en Brussel, een Fairtrade Hoofdstad noemen.

Amsterdam is tevens de 50ste Fairtrade Gemeente van Nederland. Amsterdam verdient de titel omdat binnen één jaar ruim 160 winkels, horeca, bedrijven en organisaties structureel hun inkoopgedrag veranderden ten gunste van fairtrade. 

'Fairtrade Gemeente' is een eervolle titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Om deze titel te verkrijgen, werkt de werkgroep aan zes campagnecriteria die zijn opgesteld door Fairtrade Gemeente. Een onafhankelijke jury toetst of Amsterdam aan deze criteria voldoet en ook Amsterdam zich 'Fairtrade Gemeente' mag noemen.

 

Wie zijn wij?

De Stichting Fairtrade Amsterdam (FTA) is een groep vrijwilligers met een verlangen. Het verlangen om mensen ver weg te ondersteunen in hun bestaan. Lokale gemeenschappen te versterken. Niet door ze geld te geven maar door te investeren in hun ontwikkelingsmogelijkheden door hun producten te kopen. Mooie en goede producten, veilig en schoon geproduceerd, met respect voor mens en milieu, voor een eerlijke, reële prijs.

We promoten fairtrade met als doel dat steeds meer Amsterdamse burgers en bedrijven faire producten leren kennen en gaan kopen, aanbieden en gebruiken.

 

Amsterdam 'Fairtrade gemeente'

We doen mee aan de landelijke campagne om gemeenten fairtrade te maken. Als een gemeente voldoet aan een aantal criteria mag het de titel 'Fairtrade gemeente' dragen. En sinds oktober 2014 voldoet Amsterdam daaraan! De titel 'Fairtrade gemeente' is op een feestelijke bijeenkomst aan de wethouder uitgereikt. In een fairtrade gemeente krijgt eerlijke handel extra aandacht en promotie. Een bewezen minimaal aantal bedrijven, organisaties, winkels, scholen, musea, horeca én de gemeente gebruiken, (ver)kopen en promoten fairtrade producten. Dat zijn er inmiddels al meer dan 200. Het is ons ambassadeursnetwerk. En we gaan door. Elk jaar moeten we de titel herbevestigen en bewijzen dat we nog steeds voldoen aan de criteria. Het betrekken, onderhouden en uitbreiden van ons netwerk is dan ook een van onze belangrijkste doelen.

 

Wat doen we?

In de eerste plaats onderhouden en breiden we ons netwerk uit om de titel Fairtrade gemeente' te behouden. We organiseren alleen of samen met anderen promotieactiviteiten en projecten, zoeken contact met organisaties en bedrijven, geven workshops en verstrekken informatie via website, Facebook, onze nieuwsbrief en directe contacten. Doe ook actief mee!