...

In de EYE shop kijk je je ogen uit

Het filmmuseum staat sinds 2012 als een prachtige architecturale vleugel aan de noordelijke oever van het IJ. Naast bioscoop, restaurant en expositieruimtes is er een museumshop. Hier vind je filmboeken en dvd’s maar ook een keur aan ecologisch en sociaal verantwoorde producten. Marjan Vos, al achttien jaar werkzaam bij het museum, zwaait hier de scepter en op een zonnige herfstmiddag praat onze Fairtrade blogger Hans Beerends met haar.


Marjan: "Ik werk hier met 6 vaste krachten en 5 vrijwilligers. We hechten veel waarde aan eerlijke en duurzame producten. Zo drinken we eerlijke koffie en verkopen we eerlijke chocoladerepen zoals de bekende Chocolonely. We hebben zelfs eerlijke chocolade van chocolademakers die met een zeilschip uit Zuid Amerika aangevoerd wordt! Verder hebben we (Join The Pipe) flesjes van BPA-vrij plastic die je kunt vullen met kraanwater. Voor elke verkochte fles doneren we ook een fles voor een kind in Afrika. Door het vullen van deze flessen met zuiver kraanwater aldaar worden ziektes voorkomen en minder water verspild. Ook Fairwear T shirts van biologisch katoen; shirts die we verkopen maar ook zelf als arbeidskleding dragen, drukwerk afkomstig van een ecologische drukkerij met een GOTS certificaat, duurzame koffiebekers en duurzaam verpakkingsmateriaal en writerblocks gemaakt van oude filmposters."

 

 

 

"Van huis uit kreeg ik mee dat je alleen dingen moet kopen die je echt nodig hebt. Hergebruik indien mogelijk en gooi niet alles direct weg omdat er een smetje aan zit. Als puber kreeg ik een vriendin die erg koopgericht was. Misschien dat ik even meeging maar ik verbaasde me er wel over en die verbazing ging over in ergernis. Vanuit die mentaliteit werk ik ook hier. Alles moet ecologisch verantwoord zijn, er moet een redelijke arbeidsloon voor betaald zijn en zorgvuldig geproduceerde producten gooi je ook niet zo maar weg omdat de mode dat voorschrijft. Ik zie nu, zeker bij jongeren waar ik mee samenwerk, een trend naar meer respect voor post-materiële waarden. Meer kopen en bezitten begint zijn status te verliezen. Of die trend doorzet? Laten we het hopen. Wat ik in ieder geval merk is dat de zorg over klimaat en milieu alsmede de verontwaardiging over kinderarbeid in alle lagen van de samenleving toeneemt en het verheugt mij dat ik aan die bewustwording kan meewerken via het in- en verkoopbeleid voor deze shop."

Hans Beerends